Velg en side

Om Figurfestspillene

 Figurfestspillene i Tønsberg er en norsk figurteaterfestival som arrangeres av UNIMA Norge, sammen med lokale krefter og frivillige.

Festivalen ble avholdt for aller første gang 24. til 26. januar 2020, og neste festival planlegges 22. til 30. januar 2022. Festivalhelgen planlegges 28.-30.januar, og vi jobber med et spennende forprogram uken og helgen før.

Figurfestspillene i Tønsberg fremmer norsk figurteater i Norge. Festivalen er et samlingspunkt for figurspillere, figurmakere, produsenter og figurentusiaster fra hele landet og en forestillingsarena hvor publikum kan få å oppleve norske figurteater på sitt beste. Det arrangeres forestillinger, utstillinger og verksteder for både liten og stor, erfaren og ny. I 2020 ble det arrangert et seminar på fredagen hvor vi vil snakke om figurens plass i teateret før, nå og i fremtiden, og det planlegges spennende faglig innhold også i 2022. Festspillene foregår i Tønsberg på Papirhuset Teater, Tønsberg og Færder Kulturhusbibliotek, Spiret og på Nøtterøy Kulturhus på Nøtterøy. Det blir aktiviteter fra morgen til kveld, fra fredag til søndag.  

2020 var pilotåret, og vi har en ambisjon om å øke i omfang og gi rom til flere forestillinger med enda bredere nedslagsfelt, i 2022 og 2024. Bredden, kvaliteten og kvanitteten av produserende kompanier er viktige for feltet, og det er det vi ønsker å gi næring til og bidra til å skape visningsarenaer for. Verksted, kurs, utstillinger og gode møteplasser er en viktig del av programmet vårt.  

Vi i UNIMA Norge håper så mange som mulig tar turen for å få ta del i denne begivenheten. 

Design er laget av Breakfast Reklamebyrå, bygget på logo designet av Tormod Lindgren.

Litt historie: Fra 1992 til 2012 var Agder Internasjonale Figurteaterfestival i Kristiansand et viktig nasjonalt samlingssted for figurteater og bidro sterkt til utvikling av kunstformen. Vi tror at Tønsberg med sin sentrale beliggenhet på Østlandet kan bli sete for «den nye Agder-festivalen». Tønsberg nås lett med tog, buss og bil, det er korte avstander mellom spillestedene, og festspillene og dens deltakere vil være med å sette sitt preg på byen. Figurteaterkunstner Giert Werring som var med å bygge opp Den Internasjonale Figurteaterfestivalen i Kristiansand er vår mentor og veileder i oppbyggingen av Figurfestspillene.

Vi har også to andre figurteaterfestivaler i Norge. Figur i Fossekleiva (arrangeres i Svelvik i oktober hvert år) og Go Figure! (arrangeres i Oslo i mai hvert annet år). Begge festivaler trekker viktige og interessante internasjonale forestillinger til Norge. UNIMA Norge oppmuntrer og samarbeider med disse, og de tre festivalene har tegnet en samarbeidsavtale. Arrangementet i Tønsberg skal markedsføre norsk figurteater og skal i tillegg fungere som et bransjetreff der norske figurteaterkunstnere kan møte hverandre og utveksle fagkunnskap. Januar er valgt som tidspunkt for ikke å konkurrere med de andre festivalene. 

 Velkommen til Figurfestspillene i Tønsberg!