Velg en side

Stille By

-av Kaveh Ayreek og Fatima Ayreek

«Stille by» forteller om kvinners skjebne etter at Taliban tok kontroll over Afghanistan. Gjennom historiene til en gruppe unge IDRETTSUTØVERE gir teateret en stemme til kvinner som selv ikke har en.

Vi er stolte av å presentere urpremiere på «Stille By».

Forestillingen passer for: Voksne og ungdom fra ungdomsskolealder
Varighet: ca 1 time
Sted: Papirhuset Teater, Blackbox

Dukketeaterprosjektet Stille By er en fusjon av flere teaterstiler, tradisjonelt skuespill og figurteater. Stykket forteller historien om en liten gruppe kvinnelige idrettsutøvere. Kvinnene dannet er volleyballlag i en avsidesliggende by i Afganistan. Gjennom idretten ønsket kvinnene å åpne et nytt vindu for fremtiden, for familiene sine og de andre jentene i byen.

Da Afghanistan falt, tok disse kvinnene til gatene og uttrykte sin motstand mot Taliban. Taliban begynte å arrestere, torturere og drepe. Kvinnene mistet tilgang til frie medier, og deres skjebne ble usikker. Dette stykket forteller historien til jenter som nå ikke har noen stemme.

Den 20-årige tilstedeværelsen av det internasjonale samfunnet åpnet vinduer for generasjonen som vokste opp i Afghanistan i denne perioden. Historiene deres er relevante og viktige idag.

f.h.: Jan Holden, Fatima Ayreek og Kaveh Ayreek. Foto: Anne Helgesen

Fatima Ayreek og Kaveh Ayreek er teater-, figur- og filmskapere opprinnelig fra Afghanistan, og kom til Bergen i 2021 som en del av Fribyordningen. I årene i Norge har de jobbet mye samen med Jan Holden på Dukketeaterverkstedet i Bergen, og jobber også sammen med ham i dette prosjektet.

MEDVIRKENDE
Forfatter og regissør: Kaveh Ayreek
Scenograf og dukkemaker: Fatima Ayreek
Dukkespillere: Jan Holden og Fatima Ayreek
Skuespiller: Tomine Mikkeline Eide
Komponist: Hammid Sakhi Zada
Oversetter: Mohammad M. Izadi
Konsulent : Jan Holden/Dukketeaterverkstedet
Teknikk: Jan Holden

Forestillingen er produsert med støtte fra Bergen kommune, Kulturdirektoratet og Fond for lyd og bilde.

Takk til Wrap, Bergen offentlig bibliotek og Cornerteateret.