Velg en side

GÁHTOT – BORTKOMMET REIN

av Salten Friteater

rommet blir levende, alle ting har sitt liv. dyr kan snakke, fjellet puster og synger, og VI er en del av den store helheten.


“Gáhtot – bortkommet rein” er en teaterforestilling for barn basert på kulturhistorie fra Pitesamisk område, og løfter frem pitesamisk språk og kultur for barn. Vi følger et søskenpar på jakt etter reinflokken sin, som etterhvert forstår at problemet deres henger sammen med langt større problemer. Tematikken i har paralleller til naturvernsaker som innebærer inngripen i natur, og som har store konsekvenser for reindrift i hele Sápmi.

“Salten Friteater tar interaksjon på alvor. De snakker med ungene, tenker høyt med ungene, og følger opp de innspillene som kommer uten å miste tråden av den grunn.”

Anki Gerhardsen – teaterkritiker

“Gáhtot – bortkommet rein” bruker elementer fra fortellerteater og figurteater. Utøverne har tett kontakt med publikum hele veien, og lar barna delta aktivt. Salten Friteater gir en opplevelse av at rommet blir levende: at alle ting har sitt liv. Dukkene er levende, dyr kan snakke, fjellet puster og synger, og tilskuerne opplever at de er en del av den store helheten.

Forestillingen passer best for: barn mellom 6 og 12 år
Tid: Søndag 28. jan kl 12:00

Varighet: 30 minutter
Sted:
Tønsberg Kulturskole (Teie Hovedgård), Banebakken 43, 3127 Tønsberg

Fotograf: Rob South / Salten Friteater

Salten Friteater er et scenekunstkollektiv med mål å styrke scenekunstmiljøet i Bodø og Salten, og inspirere til større aktivitet i regionen gjennom sin aktivitet. Scenekunstkollektivet består av utøvere i og fra Salten som ønsker å leve av scenekunst, og fortelle historier om, for eller med Saltenværinger. Salten arrangerer visningsforumet Prosess. En viktig aktør som har vokst ut fra Salten Friteater er improteater-gruppa Hjerneteppe. Styret består av Matias Bjune Pedersen, Ida Hevrøy, Thale Krogtoft og Maiken Vembre.

MEDVIRKENDE
Skuespillere/Dukkespillere: Marie Skogvang Stork, Matias Bjune Pedersen
Regi: Ida Hevrøy, Matias Bjune Pedersen, Marie Skogvang Stork
Tekst: Matias Bjune Pedersen, Thea Mohagen Lekang, Ida Hevrøy
Scenografi og lysdesign: Oda Holmvik Bredvold
Kostymer: Margareth Ranberg
Figurmakere: Pia Gullichsen, Oda Holmvik Bredvold
Musikk: Bodø Rythm Group
Språklig konsulent: Olve Utne
Konsulent dukkeføring: Mafalda da Silva
Gáhtot er produsert i samarbeid med Nordland Musikkfestuke, og hadde urpremiere der i 2021.