chambre noire

Chambre Noire (Eng.: Dark Room) er en samproduksjon mellom Plexus Polaire (FR/NO) og Figurteatret i Nordland.

en vill hallusinasjon rundt dødsleiet til Valerie Solanas; den vakreste jenta i hele Amerika, psykologen som brukte mye av livet som pasient i psykiatriske institusjoner; den intellektuelle feministen og prostituerte, kjent for sitt radikale manifest SCUM og for sitt mislykkede drapsforsøk på Andy Warhol.

Chambre Noir bygger på Sara Stridsbergs roman om Valerie Solanas, kvinnen som forsøkte å drepe Andy Warhol. Forestillingen er i likhet med romanen er et rått, eksplosivt og ømt portrett av Valerie Solanas; ekstrem feminist og prostituert, forfatter og forsker, kjent for sitt radikale manifest S.C.U.M. Gjennom en iscenesettelse av Solanas dødsleie, hvor hun hjemsøkes av personer og hendelser fra sitt liv, vil en absurd kabaret ta form; et rasende, uberegnelig, utemt dyr av en forestilling; farlig forførende med paljett-glitrende galgenhumor. Aspeli er selv både skuespiller og figurfører i forestillingen. Valerie Solanas representeres i form av en figur i full menneskestørrelse. I likhet med sin læremester Phillippe Genty, arbeider Aspeli med visuelle illusjoner der figuren ofte «låner» deler av figurspillerens kropp og hvor figuren og spilleren det ene øyeblikket er nesten ett for så å spaltes i to. I tillegg inneholder forestillingen spektakulær bruk av video. Perkusjonisten Ane Marthe Sørlien Holen følger forestillingen tett med sin musikk.

Figurteaterkunstner Yngvild Aspelid er norsk og turnerer mye i Norge, men teatret har sin base i Frankrike. Hun har lenge hatt et godt navn i det internasjonale figurteatermiljøet, men Chambre Noire er hennes store gjennombruddsforestilling. Hun regnes nå som en av de store stjernene innen figurteater på verdensbasis. 

MEDVIRKENDE:

DIRECTED BY – Yngvild Aspeli
ARTISTIC COLLABORATION – Paola Rizza
ACTRESS PUPPETEER – Yngvild Aspeli
PERCUSSIONIST – Ane Marthe Sørlien Holen
DRAMATURGE – Pauline Thimonnier
OUTSIDE EYE – Pierre Tual
MUSIC – Guro Moe
PUPPETS – Yngvild Aspeli, Pascale Blaison, Polina Borisova
SET DESIGN – Elisabeth Holager Lund
COSTUMES – Sylvia Denais
LIGHTING DESIGN – Xavier Lescat
VIDEO – David Lejard-Ruffet
SOUND TECHNICIAN – Antony Aubert
LIGHT MANAGER – Alix Weugue
PRODUCTION – Sarah Favier
BOOKING – Claire Costa

Målgruppe:
Voksne

Spillested:
Nøtterøy Kulturhus
– Amfiscenen

Dato/Tid:
Fredag 24. januar
Klokken 20:00